global-denim-awards-2014

Deze week wordt de eerste editie van de Global Denim Awards gehouden in Amsterdam. Dit event moet de Grammy of de Oscar van de Denim industrie worden, als het aan de initiatiefnemers ligt. De competitie zal gaan tussen zes ontwerpers die elk vijf complete looks mogen tonen op de catwalk.

De prijs is niet mis: De winnaar mag namelijk zijn of haar collectie tonen op de Kingpins shows in Amsterdam, Los Angeles, New York en Hongkong, en tevens op de Amsterdam Denim Days 2015. Ook hangt er een geldbedrag van 10.000 euro aan deze wedstrijd, bestemd voor de winnaar.

Het idee achter de Global Denim Awards is om de denimweverijen in de spotlight te zetten. Deze doen namelijk veel innovaties op het gebied van duurzaamheid, zonder dat ze hier erkenning voor krijgen. De merken geven deze boodschap namelijk niet vaak door, omdat ze zelf niet zo bezig zijn met duurzaamheid.

Daarnaast is het volgens de betrokkenen tijd dat de denim zijn rentree maakt op de catwalk. Dit gebeurt nu nog te weinig naar eigen zeggen. Ontwerpers zijn namelijk onervaren met spijkerstoffen, en durven het niet aan zich hierop te richten.

Het idee lag al zes jaar op tafel, maar pas toen het Amerikaanse katoenbedrijf e3 zich in de strijd mengde, werd het echt concreet. Zij hebben ook het prijzengeld beschikbaar gesteld. Het bedrijf is vooral op het gebied van duurzaam katoen ontwikkelingen aan het doormaken, en ziet dit als de uitgelezen kans om de markt een extra boost te geven.

De ontwerpers die in aanmerking komen om mee te doen aan de Global Denim Awards zijn bij voorkeur een aantal jaar afgestudeerd, ervaring op hebben gedaan in het bedrijfsleven, en al in het bezit van een eigen collectie zijn of dit op korte termijn overwegen.

Op de vraag of de Denim Awards een jaarlijks terugkomend evenement gaat worden, is het antwoord volmondig ‘’ja’’. Als het evenement een succes is zal het jaar daarop nog verder uitgebreid worden, eventueel met een prijs voor beste denim winkel en denim student.

Op 29 oktober vindt het evenement plaats in de Gashouder in Amsterdam.