wardrobing

Kleding kopen, één keer dragen en vervolgens weer terugbrengen naar de winkel? Daar doet de Nederlandse vrouw gelukkig niet aan mee. Slechts 6% van de ondervraagde vrouwen geeft aan wel eens aan ‘’wardrobing’’ gedaan te hebben.

Voor dit onderzoek is aan ruim duizend Nederlandse vrouwen gevraagd of ze dit wel eens overwogen hebben, en of ze het ook daadwerkelijk gedaan hebben. 10% van deze vrouwen gaf aan het wel eens overwogen te hebben, en slechts 6% heeft het ook echt gedaan. Vooral kleding voor speciale gelegenheden als bruiloften, gala’s en zelfs begrafenissen wordt gezien als mogelijke kans voor wardrobing.

Daarnaast zijn er ook vrouwen die dit doen om met de modetrends mee te kunnen gaan. Normaliter kunnen ze het niet permitteren om in bepaalde dure kleding te lopen, maar op deze manier staan ze toch een beetje in de spotlights. Hiervoor moeten ze echter wel een avond met de prijskaartjes in die mooie jurk of dure jas rondlopen.

Met name jongeren tot de 30 jaar zouden zich schuldig maken aan wardrobing, of dit in ieder geval overwegen. Gelukkig geeft de meerderheid van de schuldigen aan dat ze achteraf spijt hadden van het terugbrengen van kledingstukken.

Uit Brits onderzoek werd eerder geconcludeerd dat 1 op de 6 Britse vrouwen zich schuldig maakt aan wardrobing, aanzienlijk meer dan in Nederland. Onder andere de Amerikaanse winkelketen Bloomingdale’s heeft naar aanleiding van deze trend extra opvallende labels op de kleding geplaatst. Dit zou wardrobing grotendeels voorkomen.