steve-jobs-turtle-neck-coltrui

De coltrui is dit seizoen weer in de mode. Hoe het kan dat de voorheen zo vergruisde trui weer zijn intrede heeft gedaan in het straatbeeld is nog onduidelijk. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de reden van de terugkomst van de trui die Steve Jobs bijna dagelijks droeg.

Vaak krijg ik de vraag of ik weet waarom Steve Jobs zo vaak een coltrui droeg. En tot voor kort wist ik het antwoord op die vraag niet. Nu weet ik dat wel.

steve-jobs-favoriete-coltrui

Steve Jobs met zijn favoriete coltrui

De in 2011 overleden oprichter van Apple was een coltruidrager in hart en nieren. Iedere dag deed hij zijn kast open om vervolgens een zwarte coltrui te pakken. Lang werd gedacht dat er geen reden achter de outfitkeus van de wijlen Apple CEO zat. Niets is echter minder waar.
Het blijkt dat de heer Jobs het personeel van zijn bedrijf in bedrijfskleding wilde hijsen. Dat idee is echter nooit uitgevoerd omdat er te weinig animo was voor dit plan. Nadat Steve zijn plan geen vervolg kreeg, bedacht hij iets nieuws. Hij zou zijn eigen uniform gaan dragen. Dit uniform bestond uit lichtblauwe jeans en een donkere coltrui.

Hoe kwam de CEO van Apple erbij om juist voor deze outfit te kiezen?

Toen Steve Jobs zijn personeel het idee voorlegde om een bedrijfsuniform te gaan dragen, kon hij niet op veel support rekenen. Ondanks het feit dat hij mode-icoon Issey Miyake de taak wilde geven om het uniform vorm te geven. Volgens Jobs zelf werd hij van het podium geschreeuwd toen hij vertelde over zijn idee. Dat was het exacte moment dat hij bedacht om zelf een vaste outfit te dragen.

Hij vroeg Issey om een aantal zwarte coltruien te maken voor hem. Het werden er alleen iets meer dan een aantal. Een aantal werd een honderdtal. Steve Jobs zijn kledingkast kende geen variatie meer. Zijn gehele kast was gevuld met coltruien. Zelf zei hij er het volgende over: “Dus die draag ik nu elke dag. Ik heb er voldoende om de rest van mijn leven mee rond te komen”