g-star-pharell

Het begrip plagiaat kennen we voornamelijk uit de muziek. Als een nummer veel lijkt op een eerder uitgebracht liedje, wordt er al gauw gesproken over plagiaat, ofwel diefstal. Dat dit ook in de mode voorkomt, is over het algemeen minder bekend. Toch worden er regelmatig rechtszaken aangespannen, ook door Nederlandse kledingmerken. In dit artikel lees je 4 recente zaken waarin plagiaat centraal stond.

G-Star vs. C&A

C&A bracht begin 2011 het merk D-STR uit. Niet alleen de naam, maar ook de kleding zelf had erg veel weg van het merk G-Star. Dat was echter de mening van G-Star zelf, en dus werd er een rechtszaak aangespannen. De rechter oordeelde dat het merk binnen vijf dagen uit  de winkels verwijderd moest worden, en voor elke dag langer zou er €10.000 boete betaald moeten worden. C&A besloot daarom het merk uit zijn schappen te halen.

G-Star vs. H&M

Wederom een zaak aangespannen door het Nederlandse merk G-Star, dit keer was de Elwood broek lijdend voorwerp. Zowel H&M als het Italiaanse Benneton verkocht broeken die dezelfde vorm zouden hebben als de Elwood broek. Volgens G-Star was dit plagiaat, en in beginsel gaf de rechter hen gelijk. Na voortslepende rechtszaken werd uiteindelijk besloten dat het geen plagiaat betrof, en konden H&M en Benneton de verkoop doorzetten.

Marlies Dekkers vs. Sapph

Het bekende Nederlandse lingeriemerk Marlies Dekkers spande in 2009 een rechtszaak aan tegen Sapph, omdat ze de zogenaamde spiderbra zouden kopiëren. Het ontwerp van de beha met extra bandjes was namelijk door Marlies Dekkers vastgelegd, zo stelden zij zelf. Nadat Sapph in hoger beroep ging, werd besloten tot een schikking van een nog onbekend bedrag.

Pantofola d’Oro vs. Rucanor

Het laatste geval van plagiaat ging tussen twee Nederlandse schoenenmerken, namelijk Pantofola d’Oro en Rucanor. Op beide schoenen zijn twee verticale strepen te vinden met in het midden 3 sterren. In 2010 werden hierover afspraken gemaakt tussen de twee bedrijven, waardoor Pantofola d’Oro zich aan bepaalde voorwaarden moest houden om de schoenen te mogen verkopen. Het was echter Rucanor, wat inmiddels failliet is, die de regels brak en zodoende de verkoop van de schoenen moest opdoeken.